Kaynak Operatörü

1,600.00 

Eğitim Saati: 120 Saat
Sınav Hakkı: 5 Kez
Sertifika: E-Devlette Sorgulanabilir - Devlet Üniversitesi Onaylı
0532 669 61 82 0546 204 61 82

SİZİ ARAYALIM!

Eğitim Saati

120 Saat

Gönderilecek Sertifika

E-Devlette Sorgulanabilir – Devlet Üniversitesi Onaylı

Sınav Hakkı

5 Kez

Kaynak operatörü nedir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; kroki, teknik resim ya da iş talimatlarına göre kaynak işlemlerini gerçekleştiren kişidir. Bu alanda çalışan kişiler, kaynak yapmak üzere geliştirilen otomatik veya tam mekanik cihazları kullanırlar.

Yorum Yap

Kaynak Operatörü Ne Demek?

Kaynak operatörü nedir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; kroki, teknik resim ya da iş talimatlarına göre kaynak işlemlerini gerçekleştiren kişidir. Bu alanda çalışan kişiler, kaynak yapmak üzere geliştirilen otomatik veya tam mekanik cihazları kullanırlar. Cihazların ayarlarını yapmak da görevleri içerisinde yer alır. Bir diğer deyişle metalik malzemeleri özel yöntemler kullanarak eriten ve montajlayan kişidir de denebilir. Kaynak operatörü, kamu sektöründe görev alabilir. Bununla beraber özellikle özel sektörde pek çok fabrikada ve atölyede çalışıp gerekli mesleki tecrübeyi edindikten sonra kaynak ustası ve sorumlusu da olunabilir.

Kaynak Operatörü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Kaynak operatörü ne iş yapar sorusu şu şekilde cevaplanabilir; işletmelerin çalışma prensipleri doğrultusunda, ekipmanları ve araç gereçleri etkin bir şekilde kullanılarak kaynak yapma görevini yerine getirir. Kaynak operatörü bu görevi yerine getirirken iş sağlığı ve güvenliği prosedürlerine uygun bir çalışma sergiler. Kaynak operatörü görev tanımı içerisinde şunlar bulunur;

  • Kaynak işlemleri esnasında iş güvenliği tedbirlerini almak,
  • Metal-ark asal gaz kaynağını gerçekleştirmek,
  • Metal-ark aktif gaz kaynağı yapmak,
  • Gaz korumasız özlü tel elektrot ile ark kaynağı yapmak,
  • Aktif koruyucu gaz ile özlü tel metal-ark kaynak işlemlerini yapmak,
  • Plazma ark kaynağı yapmak,
  • Tungsten asal gaz ark kaynağını yapmak,
  • Bant elektrot ile toz altı ark kaynağı yapmak,
  • Ultrasonik kaynak yapmak,
  • Elektron ışın kaynağı yapmak,
  • Makinelerin alet, malzeme ve donanımlarını seçerek hazırlama ve ayarlama yapmak,
  • Tel elektrot ile toz altı ark kaynağı yapmak,
  • Lazer ışın kaynağı yapmak,
  • Sürtünme kaynağı yapmak,
  • Difüzyon kaynağı yapmak,
  • Yüksek mekanik enerji ile kaynak yapmak.

Kaynak operatörü, yapılacak işe uygun bir çalışma alanı ve düzeni sağlamakla yükümlüdür. Metal parçaların kesilecek veya kaynak ile tutturulacak yerlerini işaretleyerek kesim yapmak için kesme lambasını hazırlar. Bu parçaları gaz alevi yardımı ya da oksi asetilen aracılığı ile kesmeye başlar. Her pozisyonda birleştirilmesi gereken parçaları kaynatır. Yapılması gereken kaynak türüne uygun olarak da kaynak yöntemini belirler. Operatör, asetilen ve oksijen tüplerinin vanalarını açarak kaynatılması gereken metalin ergime derecesine uygun olarak gaz ayarını yapar. Gazı yaktıktan sonra da kaynatılması gereken metalleri ergiterek kaynak telini kaynaması gereken noktaya değdirir. Telden alınan ergimiş metaller ile de parçaları birbirine ekleme yapar. Kaynak operatörü, kaynak işlemini bitirdikten sonra pürüz olması halinde spiral ya da eğe kullanarak düzeltme sağlar. Bu alanda çalışan kişilerin görev ve sorumlulukları arasında, ustasının ya da şefinin kendisine verdiği talimatları yerine getirmek de bulunur.

Kaynak Operatörü Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Kaynak operatörü nasıl olunur sorusuna; ilk adımda teknik meslek liselerinin metal işleri bölümünden mezun olunması gerekir, şeklinde yanıt vermek mümkündür. Sonrasında işe özel eğitim sürecine dahil olmak gerekebilir. Ancak kaynak operatörü olmak için en az ilköğretim mezunu olmak da yeterli sayılabilir. Bu doğrultuda ilköğretim mezunları da mesleki yeterlilik belgelerinden biri olan kaynak operatörü belgesini almalıdır. Kaynak operatörü mesleki eğitim belgesine sahip olmak isteyen adaylarda aranan koşullar arasında en az ilköğretim mezunu olup, 14 yaşını doldurmuş olmak yer alır. Bu meslek için verilen eğitimlerin süresi ve eğitim sonunda elde edilen belgenin geçerlilik zamanı değişebilir. Burada esas olan alınan eğitimin yoğunluğudur. Farklı kaynak uygulama metotlarına göre eğitim içeriği değişebilir.

Kaynak Operatörü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Kaynak operatörü olmak isteyen kişilerin firmaların genel olarak aradığı kriterleri bilmesi faydalı olabilir. Bu nitelikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Teknik liselerin metal işleri bölümünden mezun olmak ya da MYK belgesine sahip olmak.
  • Kaynak işleri konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmak.
  • Teknik resim okuyabilmek.
  • Ölçü aletlerini kullanabilmek.
  • Kaynaklı montaj ve imalat konusunda bilgi sahibi olmak.
  • Çevik olmak.
  • Yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmek.
  • Zorlu alanlarda çalışabilmek.
  • Takım çalışmasına yatkın olmak.

Kaynak Operatörü İşe Alım Şartları Nelerdir?

Kaynak operatörlüğü mesleğini icra edecek olan adaylar, bu konu hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmalıdır. Bununla birlikte adayların güçlü ve dikkatli olmaları önem arz eder. El becerisi gerektiren bu meslekte elleri ustalıkla kullanabilme, dikkatini belli bir noktaya yoğunlaştırabilme, şekil ilişkilerini analiz edebilme, yapılacak kaynak işini gözünde canlandırabilme yeteneğine sahip adaylar ön plana çıkar. Kaynak operatörleri, çalışılan firmanın iş yoğunluğuna göre mesaili veya vardiyalı olarak görev yapabilirler. Bu sebeple adayların mesaili ve vardiyalı çalışmayı kabul etmeleri beklenir. Kaynak işlemleri esnasında operatörler diğer çalışma arkadaşları ile uyum halinde çalışmalıdır. Bu sebeple de ekip çalışmasına yatkın olmak önemli bir detaydır. Bu pozisyonda görev alacak kişiler tüm özel sektör firmalarında çalışabileceği gibi atölyelerde de çalışma imkânına sahip olabilirler. Bunun yanında gemi ve metal sanayisi bu alanda iş imkânı sunan ana kolların başında gelir. Kaynak operatörü maaşları değişken olabilir. Özel eğitim isteyen bir alan olduğu için maaşlar çoğu zaman tatmin edici düzeydedir. Fakat burada belirleyici olan; firmaların maaş politikaları ve kişilerin bilgi ve tecrübeleridir. Kaynak operatörü iş ilanları incelenerek şirketlerin beklentileri detaylı bir şekilde öğrenebilir. Kariyer.net üzerinden ilan veren binlerce şirketin şartlarını inceleyerek iş fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. Aramayı il özelinde de yapabilirsiniz. İstanbul bölgesinde yaşıyor ya da yaşamayı planlıyorsanız İstanbul kaynak operatörü iş ilanları seçeneklerine bakabilirsiniz.

Kursiyer Yorumları

0.0 / 5
0
0
0
0
0
Yorum Yaz

Henüz Yorum Yok

EĞİTİMİMİZİ DEĞERLENDİRİN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kaynak Operatörü
Kaynak Operatörü

1,600.00 

Hemen Ara

Hayat Boyu Eğitim Merkezi
Logo
Enable registration in settings - general

Eğitim başvurunuz başarıyla iletildi!

Eğitim danışmanlarımız en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir.

Shopping cart