Projektif Testler Uygulayıcı Eğitimi Sertifikası
Projektif Testler Uygulayıcı Eğitimi hakkında detaylı bilgi almak için “Sizi Arayalım” ya da “Buraya Tıklayarak” İletişim Formunu Doldurabilirsiniz. Profesyonel eğitim danışmanlarımız tüm merak ettiğiniz konularda sizlere yardımcı olacaktır. İsterseniz soruların üzerindeki (+) butonuna basarak “Projektif Testler Uygulayıcı Eğitimini” incelemeye devam edebilirisiniz.
Psikolojide projeksiyon terimini ilk kez ortaya atan Freud’dur. Projeksiyon bir anlamda, kişinin duygu ve düşüncelerini dış dünyaya yansıtarak anksiyeteden kurtulmasını sağlayan bir savunma mekanizmasıdır. Daha geniş anlamda ise, bireyin algıları yorumlarken kullandığı bir yöntemdir. Yine Freud birçok akıl hastalıklarını itilme (refoulement) terimiyle açıklamaya çalışmıştır. Ona göre projeksiyon bilinç dışına atılan patolojik görünümlerin dışarıya yansımasıdır. Yani benlik kavramına ait bilinç dışı iyi yada kötü nitelikler, farkına varılan ya da varılmayan eğilimler çevredeki nesne ve kişilere yansıtılır. Projektif testler projeksiyon olayının ya da mekanizmasının bilinçdışı işlemesinden yararlanır.
Projektif Testler Uygulayıcı Eğitimine Kimler Katılmalı
Bu projektif test Bireylerin ve grupların tutum ve duygularının incelenmesinde yararlanıldığı gibi, klinik çalışmalarda da kullanılmaktadır.
- Bu testle okul, işyeri gibi ortamlarda sıklıkla rastlanılan sorunlarda tespit edilmektedir.
İstihdam alanları
Projektif testlerin özelliklerini genel olarak şöylece sıralayabiliriz:
- Projektif testlerin amacıele alınan deneğin kişiliğinin tümünü aydınlığa çıkarmaktır.
- Projektif test tekniklerin kullandıkları uyarım çok sayıda birtakım cevaplar gerektirebilir. Projektif testlerin değerlendirilmesinde ve yorumlanmasında bütün güçlük muhtemel cevapların çokluğundan ileri gelmektedir.
- Projektif testlerher şeyden önce, kişiliğin bilgi ile ilgili olmayan yönlerini araştırmayı amaç edinen araçlardır. Bunun yanında bu projektif testlerin kişiliğin bütünün ölçmesi nedeni ile kişiliğin bilgi ile ilgili alanımda ölçtüğü kabul edilebilir.
- Projektif testlerde uyarımlar az yapılanmışlardır. Bu durum, özellikle Rorschachve T.A.T. için geçerlidir. Uyaranların az yapılanması durumu, bireysel cevapların elde edilmelerine daha elverişli olmalarındandır.
Eğitim İçeriği
Children’s Apperception Test (C.A.T.) :
- Çocuklar için uygulanan sözel bir projektif testtir.
- Bireysel olarak uygulanır.
- 3-10 yaş çocuklarına uygulanır.
- Zaman sınırlaması yoktur.
- Projektif yaklaşımlı olan test, hayvanlarla ilgili düzenlenmiş 10 resimden oluşmaktadır.
Tematik Algı Testi (T.A.T.):
Projektif test olan T.A.T.
- 30 tane resim kartından oluşmaktadır.
- Resimler uyarıcı olarak kişide düşünmeyi canlandırabileceği kişiler arası ilişkileri kendine özgü biçimde alabileceği içerikte hazırlanmıştır.
- Resimler somut ve ayrıntıyı gösterecek şekilde değil, hayal gücünü harekete geçirebilecek şekilde silik, kapalı ve sembolik olarak hazırlanmıştır.
- T.A.T. çocuklar, gençler ve yetişkinlerin komplekslerini, heyecanlarını, duygularını ve önemli ihtiyaçlarını açığa çıkarmak için uygulanmaktadır.
- Yetişkinler ve gençler olarak ikiye ayrılır.
(F.A.T.)
Lydia Jackson(1972) tarafından hazırlanmış olan bu projektif test,
- Çocuğun aile içindeki yerini belirleyen, deneğin ailesi ile kurmuş olduğu ilişkiler hakkında bilgi veren bir testtir.
- Psikolojik araştırma, teşhis ve tedavide kullanılan pratik bir testtir ve ayni zamanda annesi çalışan çocukların duygusal gelişiminin incelenmesinde kullanılmaktadır.
- F.A.T. testiçocuğun ailesine karsı tutumunu, aile bireylerinin çocuğa karsı tavırları, deneğin ailevi ve duygusal sorunları hakkında ipuçları vermek amacıyla uygulanır.
.
Henüz Yorum Yok