Oyun Terapisi Nedir ?

oyun terapisi nedir anne kız çocuk oyuncak ev

Oyun genel anlamı ile insanların vakitlerini hoşça geçirmesine yardımcı olan ,belli kurallar çerçevesinde yapılan etkinliklerdir. Oyun terapisi ise çocuklarda görülen ruhsal rahatsızlıkların ve davranışsal bozukluların uzmanlar tarafından oyun  oyunlar tarafından tedavi edilmesi, iyileştirilmesidir. Bu işlemler ile çocuklar içlerinde bulundukları sorunları dışa vurmaları sağlanarak, kendilerini etkileyen durumların çözülmesi için farkındalığın artmasını sağlamaktadır.

Oyun terapisinde; çocukların  yaşadığı (Hayal kırıklıkları, korku, öfke, kıskançlık) gibi yoğun duyguların oyuncak veya oyuncaklara aktarımı hedeflenmektedir. Çocuğun iç dünyasını rahatça açması kendisini güvenli ve huzurlu bir ortamda hissetmesi ile gerçekleşmektedir. Oyun terapisinin en önemli amacı ; çocuğun şart olmadan kabul edilerek, gelişme döneminde ihtiyacı olduğu ortamı sağlamak olarak nitelendirilebilir. Terapist ile çocuk arasında kurulan bağ ile çocuk oyun oynarken terapistin çocuğun iç dünyasını keşfetmesi çok önemlidir.

Oyun Terapisine Ne zaman Yapılıyor ?

Terapi ;2-12 yaş aralığındaki çocukların yaşadığı  sayıda psikolojik problemde uygulanmaktadır. Çocuklarda görülen; depresyon, anne-baba kaybı, travma,istismar, okul problemleri, davranış problemleri, yeme sorunları, özgüven sorunları, sosyal sıkıntı sorunlarında olumlu sonuçlar aldığı görülmüştür. Kronik rahatsızlığı bulunan çocukların hastalığa uyum sürecinin de oyun terapisi ile iyileştirilmesi mümkündür.

Oyun Terapisi ile Normal Oyun Farklı mıdır ?

Oyun;  insanlık tarihi kadar eski bir kavramdır. Fakat oyunların  terapi olarak kullanımı 20.yüzyılın ilk yıllarına denk gelmektedir. Çocuk açısından oyun ile oyun terapisi arasında herhangi bir fark yoktur.  Kullanılan oyuncaklar da  aynı olabilir. Önemli nokta;   terapistin çocuğun oynadığı oyuncaklara farklı anlamlar yüklemesi ve çözümlemeler getirmesi terapinin temel uygulanma amacıdır.

Oyun Terapisi İle Çocuk Neler Kazanır ?

Bu önemli terapi ile çocukların içinde bulundukları çok sayıda problemi aşması sağlanabilir. Çocuğunuz ile aranızdaki bağın güçlenerek sizlere bir ihtiyacını duygu yolları ile karşılayabilmektedir. Problem çözme becerilerinin artmasının yanında özgüven artmasını da sağlayabilmektedir.

Aileler Oyun Terapisine Katılıyor mu ?

Oyun terapisinde anne ve babanın katılması çok önemli bir etkendir.  Oyun terapisti ve aile arasındaki görüşmeler sağlanması gerekmektedir. Terapist; anne veya babayı terapide  farklı roller vererek işleme katabilmektedir.  Gerekli görülürse terapi içerisine teyze, hala, büyük anne vb.  gibi çekirdek dışındaki bireyleri de terapist tarafından dahil edilebilmektedir.

Oyun Terapisi Ücretleri nedir ?

Ailelerin çok merak ettiği bir konu olan oyun terapisi ücretleri ile alakalı tüm merak ettiğiniz soruları linke tıklayarak öğrenebilirsiniz. Hayat Boyu Eğitim’in uzman kadrosu sizlere her zaman yardımcı olabilmektedir.

 

Hayat Boyu Eğitim Merkezi
Makalelemiz Hakkında Düşüncelerinizi Belirtin

Cevap Yazınız

Hayat Boyu Eğitim Merkezi
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart